Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΔΡΑ ΣΤΟ ΔΣ Η ΕΣΑΚ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

2009

2007

Ψήφοι

Ποσοστό

Έδρες

Ψήφοι

Ποσοστό

Έδρες

Ψηφίσαντες

1181

909

Λευκά

4

6

άκυρα

3

Έγκυρα

1178

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

617

52,4%

4

466

51,60%

4

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

15

1,3%

0

ΕΣΑΚ

422

35,6%

2

359

39,80%

3

ΈΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

89

7,5%

1

59

6,50%

0

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

31

2,6%

0

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

-

-

-

19

2,10%

0

Πραγματοποιήθηκαν από 28-30 Μαρτίου οι εκλογές του Πανελλήνιου Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Η συστηματική δουλειά του Σωματείου σε χώρους δουλείας αλλά και η επιτυχία της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που καλύπτει και τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση της συμμετοχής, γεγονός αναμφισβήτητα θετικό. Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου το κεφάλαιο επιχειρεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης του στους εργαζόμενους με περικοπές αμοιβών, απολύσεις, ένταση του αυταρχισμού.

Η επιτυχία αυτή του Σωματείου δυστυχώς σκιάζεται από την απαράδεκτη στάση της ΕΣΑΚ η οποία με βάση την απλή αναλογική (σύμφωνα με την οποία λειτουργεί το σωματείο, όπως προβλέπει και το καταστατικό του), έχανε μια έδρα από τις 3 των προηγούμενων εκλογών από την Ένωση Εργαζομένων. Αρχικά προσπάθησε να ακυρώσει 20 ψηφοδέλτια της ΑΠ και 2 της ΕΕ, ώστε να αλλάξει το μέτρο και να πάρει την έδρα, επωφελούμενη από το γεγονός ότι είχε 2 στα 3 μέλη στην εφορευτική επιτροπή (όπως προέκυψε από την ψηφοφορία στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση). Η δικαιολογία για την ακύρωση ήταν ότι είχαν τικ ή κύκλο αντί για σταυρό. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος όμως ψήφισε υπέρ της εγκυρότητας των ψηφοδελτίων, με το σκεπτικό ότι δήλωναν (προφανώς!) πρόθεση ψήφου. Όταν λοιπόν έχανε την έδρα, ψήφισε υπέρ της κατανομής των εδρών όχι με βάση την απλή αναλογική αλλά με βάση την ενισχυμένη αναλογική που προβλέπει ο νόμος 1264/82!
Ο συγκεκριμένος νόμος συμπεριλαμβάνει σειρά απαράδεκτων για τα σωματεία ρυθμίσεων, προβλέπει τη μη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία των εργαζόμενων με δελτίο, εισάγει εν γένει την ελαστικοποίηση της εργασίας, και προβλέπει επίσης την ενισχυμένη αναλογική, γεγονός που σημαίνει ότι, αν μια παράταξη δεν έχει πάρει έδρα στην πρώτη κατανομή, δεν μπορεί να πάρει στη δεύτερη. Πρόκειται επί της ουσίας για απομόνωση και πέταγμα έξω από τα ΔΣ των σωματείων οποιασδήποτε μικρότερης παράταξης (και για το λόγο αυτό ακριβώς θεσμοθετήθηκε). Το μέτρο είναι άκρως αντιδημοκρατικό, ενώ υποτίθεται ότι σήμερα η αριστερά έχει σαφή τοποθέτηση υπέρ της απλής αναλογικής (και το
KKE : ''Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ανυποχώρητα και για δεκαετίες, αγωνίζεται για απλή και ανόθευτη αναλογική και μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και σε γενικό πολιτικό επίπεδο. Σήμερα επιβάλλεται να κατοχυρωθεί και καταστατικά σε όλες τις μαζικές οργανώσεις, έτσι ώστε να αχρηστευτεί στην πράξη η αναλογική» του ν. 1264/82'', Θέσεις της ΔΑΣ-ΕΣΑΚ για τα οργανωτικά στο συνδικαλιστικό κίνημα). Πρόκειται για έναν νόμο ενάντια στον οποίο έχει συγκροτηθεί το σωματείο (που περιλαμβάνει άλλωστε, κερδισμένα και από δικαστήριο, και στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης, τους εργαζόμενους με δελτίο), όπως και για μια αντίληψη που θίγει την ανεξαρτησία των σωματείων από το κράτος (αποδοχή της υπεροχής του νόμου 1264 έναντι του -ανταγωνιστικού- καταστατικού του σωματείου, και μάλιστα με απειλές από την πλευρά της ΕΣΑΚ ότι τίθεται ζήτημα νομιμότητας και διατίθεται να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα έναντι του σωματείου!).
Έτσι, καθώς ο δικαστικός αντιπρόσωπος ψήφισε προφανώς υπέρ της εφαρμογής του νόμου, η ΕΣΑΚ έχει τελικά 3 έδρες και η Ένωση Εργαζομένων καμία. Η Ένωση Εργαζομένων έχει καταθέσει ένσταση, αλλά προφανώς κανένα δικαστήριο δεν πρόκειται να γνωμοδοτήσει ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό νόμο.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι σε αντίστοιχες εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών έχει θέσει θέμα για τήρηση του καταστατικού (που προβλέπει απλή αναλογική) αλλά έχει συναντήσει την άρνηση όλων των παρατάξεων (περιλαμβανομένων της αγωνιστικής Συνεργασίας του Συν και της ΔΕ του ΚΚΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου